Кризата като лакмус за борбеността на един бизнес

Имам странното усещане, че в R&M България винаги сме работили така – с дистанцията, маските, дезинфекцията, смените, сложната, но по швейцарски точна и безупречна организация. В края на краищата нашата компания е семеен швейцарски бизнес, чийто фокус у нас е производството на оптични кабели и пасивни компоненти за изграждане на комуникационни мрежи. Може би фактът, че сме във високотехнологичен сектор, където мисловната дисциплина и стройният процес са необходимост, ни помага да преминаваме с лекота през изпитанието COVID-19.

За щастие компанията продължи да работи на пълни обороти и дори спечели нови поръчки. Гледаме на тази устойчивост като на нещо закономерно – резултат от безкомпромисното швейцарско качество на продукцията на R&M България. Работата с пълен капацитет ни позволи да съхраним безценния ни екип и да продължим да го развиваме. Радвам се, че нашият отдел „Човешки ресурси“ успя да изгради един нов по своята същност и в нови обстоятелства диалог с хората, който се доказа като много ефективен. Защо той е толкова важен?

Задължителните мерки

Свободомислието е иманентна човешка нагласа. Никой не обича да му забраняват нещо или да му налагат задължителни мерки. А сега ситуацията изискваше точно това. И за да намалим напрежението, непрекъснато разговаряме, обясняваме и дискутираме по темата, свързана с противоепидемичните мерки. Предоставяме и информация за добри кризисни практики в производството в страни, успешно преборили вирусната заплаха – като Китай. В този голям и много оживен разговор са впрегнати всичките ни вътрешни канали – бюлетин, групата във Фейсбук, електронната поща, хартиените информационни носители, видео екрани и др.

Откликът

Хубавото е, че хората си изработиха навика да бъдат по-открити, по-питащи. Това стана възможно, защото нито един въпрос към мениджмънта не остана без смислен отговор. Да се отзовеш дори на ирационалните страхове на хората е наистина от значение. Печелиш капитал от доверие в дългосрочен план. С днешна дата в R&M България вътрешната комуникация е все по-открита, което е важно при туширането на неизбежно възникващите във всеки екип дисбаланси или конфликти.

Солидарността

Кризата засегна всички, макар и в различна степен. Но доброто семенце в нея бе потенциалът за солидарност в обществото, семейството и професионалните колективи. Нашият екип се възползва от тази златна възможност да насърчи солидарността с начина на комуникация при осъществяване на антикризисната ни програма. И сега екипният дух е издигнат на ново равнище. COVID-19 беше един тиймбилдинг с обратен знак, но с добър резултат!

Грижата и отговорността

Иначе като повечето отговорни работодатели R&M България осигури възможност за работа от вкъщи за администрацията, системна ежедневна дезинфекция на работните помещения и повърхности между двете смени, лични предпазни средства и дезинфектанти и специални правила и ред на работа. Въпреки всички предприети според изискванията на властите мерки направихме допълнително усилие, за да дадем повече спокойствие на нашия персонал. В разгара на епидемията проведохме тестване с най-надеждните тестове за COVID-19 – от типа PCR. Тестуването бе осъществявано на място.

В очакване на все по-добри новини за епидемичната обстановка у нас и в Европа сега сме много по-подготвени да посрещнем спокойно и ефективно мащабни здравни кризи. А те, колкото и да са драматични, са истински лакмус за това доколко приспособим и борбен е един бизнес.

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!