УВОЛНЕН HR

УВОЛНЕН HR

 

Случва се, сравнително рядко, но се случва – уволнен HR.

Историите,  които след време научаваме в гилдията са различни, но резултатът често е един:  усещане, че си смачкан, опустошен, потиснат,  натрапчивата  мисъл, че си избрал „грешната” професия. Получил си сериозен удар от работодателя, а причините са много и различни. Един се е  опитал да извърши необходимите промени в компанията, но шефа смята, че това е недостатъчно. Друг е дал съвет на колега, но като резултат се стига до конфликт в екипа. Трети е попаднал в капана на набор и подбор за специфична позиция, резултат няма или е твърде дълго във времето. Четвърти е въвеждал система за оценка, но резултатите се разминават със субективното очакване на мениджмънта. Пети се оказва неубедителен в дългоочаквана промяна в системата на заплащане. Понякога изглежда, че тези проблеми са безкрайни и работата в УЧР никога няма да бъде по-лесна.

 

 Въпреки това, аз съм сигурен, че може отново да намериш себе си и да не се откажеш от пътя на HR-специалист:


              1. Отърви се от вината. 

"Вината - това е отровна форма на страх" според Скот Хамънд (Scott C. Hammond), професор по мениджмънт в училище по бизнес (САЩ) State University. Често бизнес ситуацията е: приемаме погрешно решение, нашите действия довеждат до провал и тук ние вече изпитваме срам и неудобство. По различни причини, но ние HR-те често вярваме, че трябва да бъдем безпогрешни. Това не е вярно. Трябва да бъдем добри, но да бъдеш добър  не означава да си перфектен.  Ние не очакваме съвършенство от другите колеги. Така че, не трябва да го изискваме и  от себе.


             2. Не губи надежда. 

Надеждата ни кара да вярваме, че утре ще бъде по-добре, отколкото днес. Интересен проект, среща с колеги, съвет или професионални коментари. Каквото и да е, но  е необходимо да вярваме в промяна към по-добро. Добре е винаги да възприемаме бизнеса като един експеримент. Или като изпит, тест. Очакваш твоя успех, но като при всеки тест не изключвай  възможността за провал. Какво е важно в дейността по УЧР - увереността, че следващия път ще се получи по-добре, само защото вие вече знаете, какво не трябва да правите.


             3. Имаш избор. 

Последната Ви позиция в УЧР не е толкова голяма част от това, което можете. Поради това е важно да се разбере какви опции все още имате и да не забравяте за тях. И първата от тях се състои в това, че винаги можете да си намерите друга работа. Винаги. Може би това ще бъде различна позиция, различни пари или друга област, но можете да го направите. Така че, имате избор.


             4. Не се страхувай да помолиш за помощ.

Според мен повечето HR-специалисти се страхуват да не падне тяхното достойнство и авторитет с молба за помощ. За тях това означава да си слаб или некомпетентен. Но в действителност много хора обичат да помагат, това поддържа чувството им за полезност. И лидерите обичат, когато някой ги помоли за помощ. Те не виждат в това слабост. Живеем в циничен свят и все по-трудно е да се повярва, че повечето хора наистина обичат да помагат на другите. И накрая - някой ще има необходимост от Вашите познания и опит. В стресова ситуация ние се опитваме да се убеждаваме, че не е така, но напразно. 

 

            5. Бъди готов да започнеш отново. 

Ако сте „изритан” от компанията, способността за "рестартиране" и да започнете  от нулата е една велика сила. Не оставайте с усещането, че всичко е загубено, когато в действителност просто за кратко сте се отклонили от утъпкания път. Поеми си дъх, виж какво се е случило и опитай да се върнеш в пътя. Така вие ще бъдете в състояние да работите отново, но не трябва да имате мисли за провал, че сте неудачник.  

Да,  последния път нещо се обърка. Е, нека да видим какво ще стане сега, защото това, което се случи ще помогне да се движим напред.
               

Успех!

Категории: Общa темa/Other
Остави коментар

Коментари (5)

 • Гергана Раковска
  преди 7 години
  Приказката за обущаря, който ходи бос е валидна и тук.
 • Ganita Toseva
  преди 7 години
  Някои забравят, че HR-а също е човек и е нормално и той да претърпява провали в кариерата си.
 • Ganita Toseva
  преди 7 години
  Някои забравят, че HR-а също е човек и е нормално и той да претърпява провали в кариерата си.
 • Христо Стоянов
  преди 7 години
  Много точно Гергана Раковска е посочила причината за тази статия. Никой не забравя и не мисли, че специалистите ЧР са хора и е нормално в кариерата им да случват неща, както на всички останали. На практика приказката за обущаря/шивача и т.н. е валидна, няма изключения.......
 • Петър Николов
  преди 7 години
  Извинете, но описаните в началото ситуации са 80% по вина на ЧР-то. Така че, хайде преди да оттърве от вината, да вземе да премисли къде какво е направил и дали другия път може и по-добре. Ако не може - има достатъчно литература за да се научи. Все пк се предполага, че тази позиция изисква непрекъснато усъвършенстване. Поне аз така мисля.