Кои са съвременните митове за медитацията

В нашите дни на медитацията се гледа многозначно. Дефиницията й остава абстрактна за мнозина, за сметка на нагласите и очакванията към нея.

Ще разгледаме някои митове относно медитацията, без да бъдем изчерпателни:

Мит 1

Медитацията се практикува на ритрийти

Ритрийтите са чудесно решение за бягство от ежедневието. Те създават условия за промяна и преосмисляне на всички онези навици и ритуали, наречени "рутина".

„Да постигнеш покой в ашрама е лесно. Да запазиш покой извън ашрама е резултат от системна практика".

Към този мит може да се прибави и вярването, че медитацията е нещо като SPA процедура или гореща вана. Няма нищо по-далеч от това. Медитацията може да бъде свързана и с неприятни преживявания, които са част от опита. Един от ключовите подходи във Випасана медитация е наблюдение на усещанията в тялото. Начинаещите са инструктирани да не генерират очаквания за определени усещания – просто да ги регистрират. Възможно е също да нямат усещания в даден момент.

Мит 2

Искам да се науча да медитирам. Всичките други неща не ме интересуват

Всички искаме.

Медитацията се практикува в седнала позиция с изправен гръб. В началото практикуващите могат да я изпълняват и на стол.

Редовното практикуване на асани – йогийски упражнения – развива мускулите на гърба и поддържа тялото точно за медитация. Каквато е целта на йога.

Медитацията не бива да се бърка с релаксация, която се изпълнява в легнала позиция по гръб. 

Мит 3

Медитацията е панацея за всяка болест

"Целта на йога (спокойно го заменете с „медитация“) не е да се превъзмогне болката или болестта, а да се превъзмогне страданието. Защото страданието е свързано с това как разбираме болката“ (Георг Фойерщейн, „Под булото на йога“, част 2: „Йога като терапия“).

Причините за всички болести се коренят в ума – повеляват древните източни текстове. Когато се говори за болест, се има предвид „хронична  болест“. Ежедневната практика не може да предпази организма от заразяване с вирулентен вирус (силно заразен). Степента обаче, в която можем да боледуваме, както и да развием или да не развием усложнения, зависи от системната ни практика в йога и медитация.

Мит 4

Медитацията е за хора, които имат свободно време

Към този мит може да се добави също и „Хората със сериозни професии не могат да си позволят да медитират“.

В превод медитация означава „постоянен и продължителен поток на съзнание“ (посочва проф. Богал в анализа си на приликите и разликите между йога и психология - Yoga&Mentalhealth&Beyond; prof. Bhogal, Kaivalyadhama, India е клиничен и организационен психолог, йога преподавател и изследовател, експерт по санскрит).

Будистите твърдят, че който не може да намери 30 минути на ден, за да медитира, значи има нужда да медитира 1 час на ден“. Приемете, че този някой прекарва по-голяма част от времето си в несъзнателност и дори не си дава сметка.

Към същия мит можем да включим и допускането, че медитацията е предимно за жени и върви All Inclusive с други дамски активности.

Джон Кабат-Зин (в прекрасната си книга-класика и бестселър едновременно-Full Catastrophe Living), един от вдъхновителите на майндфулнес, намира, че думите medicine и meditation имат общ корен и произхождат от mederi – което означава „меря, измервам“. Така медицината прилага диагностични инструменти, за да констатира здраве или болест. Способността ни да медитираме, от своя страна, измерва способността ни да проявяваме състрадание, да виждаме отвъд случващото се.

Думата „Випасана“ – вид будистка медитация - идва от “passana”, което означава „виждам“, също „наблюдавам/разбирам внимателно“ (The Path Of Vipassana Meditation by Dr.Sharadchandra Bhalekar). 

Медитацията е метод/подход/път/решение  да гледаме и да осъзнаваме живота по начин, по който можем да реализираме потенциала си. 

Вместо да го губим всеки ден. 

Ако желаете да научите повече и най-вече да практикувате правилно медитация, заповядайте на предстоящия онлайн курс по Випасана медитация с водещ Dr.Sharachandra Bhalekar!

Повече за курса и условията за регистрация можете да научите тук:

https://www.facebook.com/events/283791327111156/?ref=newsfeed

Бъдете здрави!

 

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!