Актуални и научнообосновани решения за ментално здраве – част 1

   Тази поредица от статии, в областта на менталното здраве, е вдъхновена от 10-та Международна конференция по йога и ментално здраве: обхват, доказателства и еволюция, проведена от Институтът по йога и културен синтез „Кайвалядама“, Индия, в периода 28-30 декември 2021 г., както и от моя личен и професионален опит в областта на йога като система от методи за физическо и ментално здраве.

   Основен фокус на конференцията беше представяне пред широка аудитория научни доказателства за въздействието на йога върху менталното здраве на съвременния човек.

   Лектори бяха лекари, психолози, психиатри, преподаватели в университети и други експерти от целия свят. Обединени от йога, всеки от тях представи доказателства от своята област относно ефектите от приложението на йога подхода върху различни целеви групи.

   Д-р Мина Раманатан – Заместник Директор на Център за йога терапия, образование и изследвания (CYTER) в MGMCRI, Пондичери, Индия. Центърът е част от Медицински Университет SBV, Индия.

   Лекторът представи програми и добри практики разработени от CYTER, с цел подпомагане на пациентите и индийските болници  по време на пандемията от COVID-19.

   Основен фокус на дейността на центъра са:

     -    Съчетание на модерната медицина с йога терапия;

     -    Насърчаване на физическото, менталното, социалното и духовно здраве;

   -  Концепцията „Салютогенезис“ – фокус върху фактори, които подпомагат човешкото здраве, а не върху факторите, които причиняват болести.

   В последните две години Център за йога терапия, образование и изследвания (CYTER)  създава и разработва програма за справяне със стреса, предизвикан от COVID-19 за хората на първа линия. Целевата група са студенти по медицина, дентална медицина, фармация и физиотерапия.

   Целта на програмата е даде знания и умения по йога като инструмент за неутрализиране на личния и професионален стрес. Също така като дългосрочна цел е заложено и приложението на йога и към по-широк кръг от хора. 

   Съвместно проучване между CYTER и Съюза на психотерапевтите в Индия отчита високи нива на стрес сред медицинските служители. Решенията, което Центърът предлага, са разработване и внедряване на онлайн  сесии за управление на стреса и релаксация, базирани на йога техники. След провеждането им са отчетени спад в нивата на стрес с 48 %, дори и само след една йога сесия.

    Йога в болничните отделения за  COVID в Индия

   Центърът за йога терапия, образование и изследвания (CYTER) създава практика за провеждане на йога сесии, съчетани с предварителни медицински консултации за пациентите, които са болни от COVID-19.

  Четири пъти в седмицата сертифицирани йога преподаватели, снабдени с необходимите предпазни средства, преподават лесни йога техники на пациентите в болничните отделения.

    Хората се образоват за това колко е важно вниманието и осъзнатото дишане.

   Програмата получава изключително добра обратна връзка от пациентите и техните семейства. Много от тях, след като бъдат изписани, отново се свързват с центъра и искат да продължат с йога практиката. Пациентите съобщават за усещане за лекота при дишане, което е свързано с добро насищане на кислород в организма, както и  за повишаване на  увереността, че притежават силата да се справят с управлението на цялостното си благосъстояние. При тези вид пациенти не се наблюдават симптоми на дълъг COVID.

  Програмата е доказателство за нуждата от холистичен подход, който да съчетава йога като терапия с модерната медицина.

  Друга осъществена практика е внедряването на пакети от услуги за хора, които са под карантина у дома.              

   -  COVID – Грижа у дома - онлайн йога класове, предназначени за хора, болни от COVID на домашно лечение  и хора под карантина. Йога инструкторите са обучени медицински специалисти.

   -    Онлайн здравни услуги – комбинация между медицинска консултация и йога онлайн сесии.

   -  „Йога като грижа за себе си по време на COVID  пандемия“ – Онлайн сесии излъчвани във Фейсбук. Инструктурите са студенти по медицина, обучeни да преподават йога техники.

   Тези пакети доказано подкрепят хората, които остават у дома, като подобряват общото им физическо и психично състояние. Всеки човек е свободен да избере вариант, от който има нужда.

   По време на сесията д-р Мина Раманатан, представи и два доклада от проучвания, направени в Центъра. Там се описват случаи  на пациенти, които са били болни от COVID-19 как се е отразило включването на йога към тяхната терапия.

   Един от случаите е на пациентка, която се лекува вкъщи с т.нар. „Продължителен COVID“ – признаци и симптоми, които продължават и след острата инфекция. 34 годишна жена без придружаващи заболявания е диагностицирана с инфекцията през м. Март 2021 г. Поставена е под домашна карантина. Оплакванията й са били задух, сърцебиене, тахикардия и силна умора. След пет йога сесии нивото на кислород в кръвта от 94 % се покачва до 98 %, а пулсът от от 103 спада на 89 удара в минута.

   Друг случай е на жена, на 87 години и синът й на 58 години, които се разболяват и са хоспитализирани. Симптомите са затруднено дишане и силно понижен кислород в кръвта. Жената умира, но синът оцелява. Пациентът е насочен към Центъра (CYTER), където да му бъде приложена йога терапия. Никога не се е занимавал с йога, макар, че близки членове на семейството му са дългогодишни практикуващи. Мъжът бил със силна умора, тревожност, предсърдно мъждене, които след терапията с йога  изчезнали, без да нанесат трайни увреждания на организма. Сега той е голям почитател на йога и продължава да практикува.

  Лекторът обобщи, че всички проучвания, които са проведени в Центъра доказват, че йога повлиява изключително добре COVID и пост COVID симптомите.

   В последните няколко години се наблюдава значителен скок в броя на научните изследванията и статиите в областта на приложението на йога техниките, като инструмент за поддържане цялостно здраве.

   Този материал е част от тях.

  Хората, които са изпитали ефекта от йога практиката и имат вяра в нея, нямат нужда от научни доказателства.

    Те са нужни на онези, които взимат решение на база разума си.

  Като сертифициран йога преподаветел и вдъхновена от актуалните научни факти за ефектите на йога върху цялостната личност, представени на конференцията, разработих  "Програма за ментално здраве" базирана на лесни йога техники. 

     Програмата има за цел да подкрепя и поддържа цялостното благополучие на личността.

     Провежда се в дигитална среда и е приложима както в корпоративен, така и в индивидуален план. 

     Не е нужно да е сложно за да е ефективно.

     Повече информация можете да видите в секция Marketplace.

      

   Следва продължение...

 

Категории: Мотивация/Motivation , COVID-19
Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!