Covid-19 трансформира работната среда

 

10 месеца след въвеждане на извънредното положение в България и препоръката на МЗ за дистанционна работа се планира заседание за обсъждане въвеждането на “нови правила за дистанционна работа по време на пандемията”.

Националният секретар на КНСБ Величка Микова обяви пред БНР стартирането на проект, в който са заложени и нови правила за дистанционната работа по време на пандемията. Тя коментира, че заради Covid-19 се трансформира работната среда:

"Нашият закон, дори и да е транспонирал европейското рамково споразумение за работа от разстояние, би следвало да бъде актуализиран и в него да се запишат по-актуални права и задължения - както за работниците, така и за работодателите. Какво се случва когато работникът или служителят не изпълняват задълженията си, как отчита работното си време, до каква степен работникът и служителят трябва да са на разположение на работодателя, когато извършват  работата от разстояние."

 

В началото на ноември ръководството на ЛОТ-КОНСУЛТ инж. Коларов и д-р Титопулу сигнализираха за спешната необходимост от промяна в Кодекса на труда. „Настояваме за промяна и за действие от страна на държавните институции. – заяви д-р Мария Титопулу в ефира на Bulgaria On Air - Не само промяна в нормативната база, а на даването на методическа помощ, на становища, на указания и на всичко свързано с решаването на конкретни казуси, включително и при работата от разстояние. Да, работникът трябва да работи при максимално близки условия до тези, които са в офисното му помещение. Отговорността, която е свързана с осигуряване на работно оборудване, с обезпечаване с материали е изцяло на работодателя. Но изникват много казуси, които искат адекватни действия, например да започнем от инструктажите.“

 Вижте цялото интервю >>> https://www.youtube.com/watch?v=xGMq6ut24DI&feature=emb_title

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!