Инструкции за безопасност при COVID-19

Когато човек, заразен с COVID-19, се изкашля или издиша, във въздуха се освобождават капки заразна течност. Повечето от тези капки падат по околните повърхности и предмети – бюра, маси, телефони. Околните могат да се заразят с COVID- 19, ако докоснат заразена повърхност или предмет и след това докоснат очите, носа или устата си. Ако са на един метър или по-близо до човек, заразен с COVID-19, могат да се заразят и като вдишат капките, издишани от заразения човек. С други думи, вирусът COVID-19 се предава по начин, много подобен на грипа. Повечето хора, които се заразят с COVID-19, получават леки симптоми и след това се възстановяват. Някои обаче се разболяват по-тежко и може да се наложи да влязат в болница. С увеличаването на възрастта нараства и рискът от по-тежко прекарване на заболяването: хората над 40- годишна възраст са по-застрашени от тези под 40-годишна възраст. Хората с отслабена имунна система и хората с диабет, сърдечно-съдови заболявания и белодробни заболявания също са в по-голяма опасност.

Мерките, изредени по-долу, помагат за предотвратяване на разпространението на зарази на работното място. Работодателите трябва да въведат тези мерки незабавно, дори и COVID-19 да не е достигнал до съответното населено място, за да спомогнат за спиране или забавяне на разпространението на COVID-19.

Осигурете подходящи:

1. измиващи препарати и дезинфектанти, включително средства за измиване на очите и/или антисептични средства за кожата;

2. лични предпазни средства, като маски за защита на горните дихателни пътища, при необходимост – защитни ръкавици и др.;

3. контейнери за съхранение на използваните лични предпазни средства и използваните хигиенни материали.

4. Не пропускайте и нито една от следните стъпки:

Погрижете се работното място да е чисто и хигиенично. Повърхностите (бюра и маси) и предметите (телефони, клавиатури) трябва да бъдат редовно избърсвани с дезинфектант, тъй като заразяването на повърхности, докосвани от служители и клиенти, е един от основните пътища на разпространение на заразата от COVID-19.

Насърчете служителите и сътрудниците да мият ръцете си редовно и добре с топла вода и сапун, като предварително поставите диспенсъри с дезинфектант за ръце на видни места из работното място и се грижите те да бъдат пълнени редовно.

Насърчете добра респираторна хигиена на работното място и се погрижете на работното място да има на разположение защитни маски (обикновени хирургически маски, не маските N95), както и хартиени кърпички, за онези, които започнат да чувстват симптоми на хрема или кашлица, докато са на работа. Осигурете кошчета с капаци, където да могат да се изхвърлят кърпичките и маските.

Всеки, който има дори лека настинка, или много слаба висока температура (от 37,3 C нагоре), трябва да си остане у дома и да се изолира от други хора. Това важи и за хора, които са взели обикновени медикаменти като парацетамол/ацетаминофен, ибупрофен или аспирин, които могат да прикрият симптомите на заразата.

Насърчете избягването на близък контакт (един метър или по-малко) с други хора, включително членове на семейството, и създайте подходящите условия за това на работното място. Ограничете/сведете до минимум командировките извън вашето населено място

ИЗТЕГЛЕТЕ ИНСТРУКЦИИТЕ от тук: https://bit.ly/39veCz0

Още по темата можете да намерите тук: https://bit.ly/2w2vCPG

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!