Пловдивските работодатели привлякоха интереса на 1000 души от цялата страна, вече има назначени

На 10 и 11 февруари 2017 г. в Монтана и Бяла Слатина се проведоха заключителните събития от „Информационните дни на кариерата“. Интересът на стотиците хора от тези населени места към работа в „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/ още веднъж показа, че фирмите от района на Пловдив предлагат добри условия и могат да намерят кадри в регионите с висока безработица, обобщиха организаторите от JobTiger.

Стратегическата инициатива „Информационни дни на кариерата“, подкрепена от „Клъстер Тракия икономическа зона“, община Пловдив и фондация „Тръст за социална алтернатива“, стартира миналата година с цел привличане на кадри от региони с висока безработица за най-големите работодатели от ТИЗ. „Тя е една алтернатива за работа в България, алтернатива на това да отидат в чужбина и да работят по-ниско квалифицирана работа, а от друга страна компаниите да намират повече и по-качествени работници“, обобщи идеята по бТВ зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

„Информационните дни на кариерата“ включваха 5 срещи в различни градове в страната с едни от най-големите фирми в пловдивския регион – АББ България, Белла България, Биомашиностроене, Кауфланд България, Либхер Хаусгерете – Марица и Сенсата Технолоджис България.

В рамките на 3 седмици се проведоха срещи в Ловеч, Сливен, Стамболийски, Монтана и Бяла Слатина. Над 1000 души посетиха събитията и се срещнаха лично с представители на работодателите. Много от кандидатите имаха подходящ профил и започнаха процеса по кандидатстване, а няколко от тях вече са назначени и организират преместването си в Пловдив.

„Вярвахме в проекта, когато започна, но все пак имаше известен скептицизъм у нас. Нормално е да не си сигурен в успеха, когато си пионер в една сфера, но вече имаме назначени служители. Убедени сме в смисъла от инициативата и ще продължим да бъдем част от нея“, сподели представител на една от фирмите участници.

Кандидат от Бяла Слатина реагира емоционално и благодари, че инициативата се случва и в неговия град: „Бог да ви поживи! Тук малкото, които си намират работа е все за минимална заплата, а и нея я бавят с месеци.“ Безработна жена разказа как е напуснала работата си в производствено предприятие, заминавайки за Гърция и след трудностите там е готова да замине за Пловдив, а опитът й е напълно подходящ за предлаганите позиции.

Организаторите от JobTiger потвърдиха, че срещите с работодатели ще продължат да се провеждат и до дни предстои да се обявят датите и градовете, които ще бъдат част от втория етап на инициативата „Информационни дни на кариерата“. Пълната програма и повече информация на http://plovdiv.careerdys.bg/