Семинар: Как да се грижим за психичното здраве на децата?

Замисляме ли се за емоционалното и психическото благополучие на децата? Говорим ли с тях за трудностите, с които се сблъскват? Забелязваме ли как реагират на стрес? Как се справят с препятствията?

Това са само част от въпросите, които искаме да засегнем в предстоящия семинар и за които да отворим пространство за дискусия и размисъл.
Ще си поговорим в рамките на 120 минути относно това, че като родители и педагогически специалисти е важно да гарантираме децата да се чувстват подкрепени на всеки етап от развитието си. Съществуват много начини, по които най-близките около тях хора могат да подкрепят психичното им здраве, включително да моделират здравословни умения за справяне със стрес и трудни ситуации, да поддържат открита и честна комуникация и да наблюдават за промени в поведението им.

Относно семинара:
Здравето на децата е основна мисъл и грижа за всеки родител. Често обаче, когато говорим за здраве, ние имаме предвид физическото им здраве – да са активни, да не боледуват често, да имат здрав вид, добри медицински изследвания, да се хранят здравословно и пр. И по-рядко на ежедневно ниво се замисляме за тяхното психично здраве и за нашата роля като родители, настойници и педагогически специалисти, в насърчаването и развитието на добро психично здраве.
Като родители и педагогически специалисти е важно да гарантираме, че децата се чувстват подкрепени на всеки етап от развитието си. Макар че професионалната намеса може да бъде оправдана в ситуации, в които децата изпитват големи трудности да се справят с живота, има много начини, по които най-близките около тях хора могат да подкрепят психичното им здраве, включително да моделират здравословни умения за справяне със стрес и трудни ситуации, да поддържат открита и честна комуникация и да наблюдават за промени в поведението им.

За лектора:
Наталия Николова е част от екипа на Фондация на бизнеса за образованието. Наред с това, тя работи в сферата на индивидуалното, фамилното и групово консултиране и психотерапия, има богат опит в работата с тийнейджъри. Мечтае си, че ще дойде ден, когато в България няма да говорим отделно за психично и физическо здраве, а ще говорим просто за нашето здраве.

Кога: 24 април 2024, 18:30 - 20:30 часа
Къде: Онлайн (ще получите линк след регистрация)
Цена: 59 лева
 
Вашите заявки очакваме ТУК .
Категории: Общa темa/Other