Природа, спокойствие, пространство - трите нови важни качества на офиса

Промяната на условията, в които работим, променя и изискванията, които имаме към работното място. След година на изцяло домашен офис, компаниите постепенно се връщат към своите домове - офисите, които заемат.

Намират ли ги различни? Намират ли ги по-добри като място за работа от преди година?

Търсим отговорите с пропърти мениджъра на Sofia Airport Center Неделина Трайкова.

 

Неделина, ти работиш вече 4 години в SAC, като от една година заемаш сегашната си позиция и познаваш добре Property management-a като система. Какви са основните предимства на SAC, какво прави комплекса привлекателна работна среда?

Най-голямото ни предимство, е че сме далече от градската среда. Поглеждаш през прозореца и видиш целия пейзаж, простора и природата. Тук има спокойствие, усещане за нещо специално, което лично аз не съм усещала на друго място.

 

Можеш ли да определиш 3 ключови предимства на Sofia Airport Center, които да са най-привлекателното нещо за един наемател?

Всъщност това са тишината, спокойствието и усещането за пространство.

 

А коя би избрала от трите, за да определиш SAC само с една дума?

Бих избрала “пространство”.

 

Как се промени офис средата през последната година? След големия период на затваряне започва отново постепенно връщане към работното място. С какво ще е по-различен офисът след Ковид?

Нищо няма да е същото. Ще имаме повече събития, повече и по-големи общи пространства за колаборации. Ще се развива усилено хибридната офис среда.

 

Как се променя офиса, как ще изглежда тази хибридна среда, за която толкова много се говори? Като имаме предвид, че SAC се намира в парк с езеро, можем ли да кажем, че сте с едни гърди напред вече, защото се грижите за благоденствието на служителите си от преди да стане “модерно”.

Това, което всъщност се промени, сме самите ние, хората като цяло. Промени се начинът на мислене. Потребностите ни се промени. И както в личен, така и в работен план.

От известно време ние работим върху това да направим SAC място, на което човек ида уж на работа, а се чувства толкова свободен, все едно си е вкъщи, все едно е в парка, все едно е някъде, където може да се забавлява, не просто да работи.

И в тази връзка, сега работим по няколко проекта. Един от тях е преустройството на зимната ни градина в едно споделено работно пространство. Имаме също така проект, свързан със спортни съоръжения, които да изградим в комплекса и които също да бъдат в синхрон с една по-приятна среда за хората. Планираме да изградим и беседки край езерото, които допълнително да създадат уют, да са място и за работа, и за отдих.

 

Спомена езерото, разкажи за домашните любимци на SAC.

Домашните любимци на SAC са много, както вече знаем - рибките, патиците. Някои дори си имат дървени къщички и наистина се радват на голям интерес от страна на наемателите ни.

 

A мислиш ли, че хоум офисът ще остане да съществува като трайна алтернатива?

Да. Вярвам в това. Убедена съм, тъй като видяхме, че можем да работим всичко от всякъде и нямаме това усещане, тази потребност да бъдем закотвени на едно място.

 

Тогава защо хората ще се върнат в офиса?

Защото имаме нужда от разнообразие. Имаме нужда от нещо различно. Имаме нужда от контакти един с друг – нещо, което няма как да вземем от вкъщи. И мисля, че с екипа ни в SAC основната ни роля ще е да работим към това да превърнем SAC в едно настива споделено пространство.

 

Много пъти в разговорите ми с други твои колеги става въпрос за общността на SAC. Всъщност можем ли да говорим за общност на SAC, между всички наематели, между вашият екип?

Ние имаме дългогодишни наематели, познаваме се вече с всички и работата ни се преплита ежедневно. Определено споделяме общи SAC-ценности, свързани с качеството на работната среда, с отношението към служителите и грижата за тяхното благоденствие.

 

Какво би си пожелала да се случи в живота в SAC? 

Бих си пожелала да настъпи един момент, в който хората да започнат да идват по-често тук. Да се престрашат и някак си да настъпи добре познатото оживление.

 

А можеш ли да кажеш най-голямото ти предизвикателство в работата в SAC, като property manager на SAC?

Най-голямото предизвикателство беше изобщо да премина в личен и професионален план през 2020. Сменихме изцяло начина си на работа, начина си на мислене и се променихме много през 2020, към по-добро, надявам се.