Leaders have a dream...

Когато за първи път станах лидер, осъзнах, че това означава от победител рязко да се превърнеш в пораженец. Да си лидер не означава повишение във вертикала нагоре, а промяна в дълбочина. Означава да престанеш да си от първостепенно значение и да се грижиш за себе си и своето добруване, да забравиш за мислите тип "имам право", "за всички останали важи, значи важи и за мен", "какво би било най-добре за мен".

 

Защото...

 

Нямаш право да бъдеш в лошо настроение. (Нямаш право и да си рошав от неспане или прекалено такова).

Нямаш право да вземеш решение спрямо собствените си убеждения и желания (поне не преди да си ги съгласувал с племето, което водиш).

Нямаш право и да поставиш личен приоритет или симпатия пред колективния такъв. Много харесвах една личност в екипа си като човек, но я отстраних, защото така пожела екипът (и в края на деня това се оказа едно от най-правилните неща, които съм правила и в личен, и в професионален план, но това е друга история и ще бъде разказана друг път).

Нямаш право да закъснееш дори с 5 минути, защото няма как да изискваш от останалите да са точни, ако ти самият не спазваш правилата, които си поставил.

 

За един добър специлист, награден с лидерски отговорности само заради идеята за формално развитие, една подобна роля би била нож с две остриета.

Не говоря за мениджърство (или "менажиране", което като дума винаги ме е водило до неприятната асоциация с "оранжерия"), това е нещо съвсем различно, разликата с което много други хора са обяснявали и ще обясняват още дълго време, докато не опротивее темата.

 

Ние искрено вярваме, че всеки един трябва да има правото да избере професионалния си път. Но изборът трябва да е информиран. Погледнете в себе си и се поставете в определени ситуации мислено, "разкавичкайте" реакциите си, източниците на енергия в работната среда. Не мислете за лидерството просто като за поредния етап от "възможността за развитие". Ако е така -  останете там, къдете сте, огледайте се и израствайте в друга посока.

 

Ако обаче мислите, че ще можете да приемете горното като добавка към образа си в работна среда и все пак зажелаете да станете лидер на екип - тогава се пригответе за още нещо...

 

Лидерството научава как да не бързаш, водейки, за да изчакваш останалите. И да координираш и останалите да се изчакват помежду си.

Лидерството учи как да омаловажаваш себе си и в същото време именно поради това да се превръщаш в най-важното за много други хора.

Лидерството учи как да водиш като изгубваш себе си, за да можеш да се намираш ежедневно в погледа на някой друг.

Лидерството учи колко е хубаво да можеш да кажеш искрено "благодаря". И да получиш същото.

 

Ако поетият въздух застина някъде там между мислите ви в този момент - ние можем да ви помогнем да се гмурнете в този свят на предизвикателства. Вие правите малката крачка, ние помагаме за скока, защото познаваме компанията, в която ще можете да се развихрите.

 

Усмихвайте се и вървете/водете в правилната посока!

Anna Nikolova

Executive Recruiter

Novi Global Bulgaria

Anna.Nikolova@noviglobal.com

+359878293579

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!