Защо, трябва да контролираме дигитализацията при децата си?

Дигитализацията заема все по-голяма част от ежедневието ни, както и от това на нашите деца. Често чувам израза „ децата днес са много напред с технологиите“. Ако да скролваш в социалните мрежи или да гледаш клипчета означава да са много напред, значи напред са.

Моето мнение ( и не само моето ) е, че времето прекарано пред устройства уврежда и не развива в пълна степен мозъка на детето и това е проблем за който в развитите страни се бие тревога. И не само там, тъй като през 2018г. Албания приема закон с който забранява използването на мобилни телефони от ученици и учители през периода на обучение. Франция, Испания, Германия, Швеция, САЩ, Китай, са малка част от страните, които на държавно ниво вземат различни мерки. Китай е единствената страна в света, която има над 400 лечебни заведения за дигитално зависими младежи.

Само за последните 15 години в историята на човечеството се случва огромна промяна, чрез различните устройства, оказва се, че ние не сме подготвени за последствията, които ни предлага този уж удобен инструмент.

Ще напомня, че децата развиват мозъка си, чрез връзка, взаимодействие между дете и родител, говорене, игра, здравословен дом и общност, но не дигитална. Всичко това помага на детския мозък да достигне пълния си потенциал и всичко това зависи от нас, родителите.

Когато един родител даде телефон, таблет на детето си, за да не му пречи, той директно влияе върху неправилното развитие на собственото си дете. На по-късен етап същия родител ще води детето си на психолог, защото ще има различни отклонения в поведението, ще обвинява образователната система, обществото, папата и всеки друг, за да оправдае собственото си поведение.

Скъпи родители, отглеждането и възпитанието е наша грижа, учителката ще е такава една, две, пет години, но детето си е наше завинаги. Отделяйте нужното време и внимание на децата си и ограничете използването на устройства в дома си.

 

Относно тези, които имат желание да ни управляват. Започнете незабавна работа по този проблем с конкретни мерки, вземете пример от Албания ако вие не се сещате, но направете нещо, защото проблемът е много по-сериозен, отколкото можете да си представите. Ако не го направите, след няколко години ще имаме все повече младежи, които все по-трудно ще се вписват в социалния живот. И това е най-мекото, което мога да кажа!

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!