Социалната кампания „Знаеш ли какво дишаш?“ получава силна обществена и бизнес подкрепа в цялата страна

 

За първите четири месеца на годината кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“ обедини обществени организации, институции и бизнеси в различни сектори в мисията за подобряване качеството на въздуха в класните стаи. В хода на кампанията вече са инсталирани 160 сензора в училища и детски градини в Русе, София, Враца и Пловдив.

През последните години проблемът със замърсяването на въздуха получава по-голям обществен отзвук. Истината е, че повечето хора често го пренебрегват не отдаваме достатъчно и забравяме да проветряваме затворените помещения. Лошото качество на въздуха има негативно въздействие върху нашето здраве. Замърсяването на въздуха може да доведе до много сериозни заболявания, като астма, хроничен бронхит, алергии и други заболявания на дихателната система.

Когато става въпрос за деца, проблемът става още по-сериозен. Децата дишат по-бързо от възрастните и вдишват по-голямо количество въздух в сравнение с техния телесен размер, което прави тяхната изложеност към замърсяването на въздуха много по-висока. Следователно, негативните последствия от замърсяването на въздуха може да бъдат особено сериозни за тях. Освен това, имунната система на децата не е напълно развита и не разполага с толкова много защитни механизми, които да се борят със замърсяването на въздуха.

Трябва да се обърне изключително голямо внимание на качеството на въздуха в учебните помещения. Здравето на децата трябва да бъде на първо място. През септември 2022г. българската компанията qnectd инсталира безплатно 130 датчици за измерване качеството на въздуха в три училища и една детска градина в Русе, като поставя старт на кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“.

Кампанията има за цел да повиши информираността за лошото качество на въздуха в класните стаи. За реализацията на тази цел са поставени датчици, които измерват в реално време нивата на  въглероден диоксид, влажност и температура. При повишаване на допустимите норми, устройствата подават звуков сигнал и може да се вземе навременни решения, като се проветри помещението.

Към момента в кампанията са се включили училища и детски градини от Русе, София, Пловдив и Враца. Предстои да бъдат проведени дискусии в областните градове Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Видин. В дискусиите ще вземат участие експерти от общините, училища в града, местни медии и граждански организации. Кампанията е подкрепена от бизнес представители, обществени организации и дарители.

„Целта е да създадем обществена платформа с общодостъпна информация, за да можем всички заедно да допринесем за вземането на адекватни мерки. Рядко обсъждаме качеството на въздуха в затворените помещения, макар че то е от голямо значение за здравето.“ – подчерта Христо Атанасов, инициатор на кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“. Той допълни, че когнитивните способности на децата намаляват с 10% при лоши показатели на въздуха, а това може да повлияе върху постиженията им.

Здравословната училищна среда може да бъде постигната с общи усилия и да подобри здравето на децата, като ще допринесе за по-ефективен учебен процес и по-добро здравословно състояние.

Периодът на кампанията ще продължи девет месеца през 2023г. В края на годината, през ноември ще бъде представено обобщение на резултатите на официална пресконференция.

 

Категории: Общa темa/Other
Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!