Развивайте среда, която да отговаря на търсенето

Негласният стереотип, че обещаващата кариера е територия, резервирана преобладаващо за силната половина от човечеството, заслужава специален прочит в XXI в. Още повече в контекста на съотношението мъже/жени на пазара на труда през 2021 г. по данни, цитирани от ЕК  – 10 на сто е разликата в полза на силната половина. За България данните от Преброяванe’21 също сочат, че активността на мъжете на пазара на труда е по-висока с над 10 на сто, видно на сайта на НСИ.

Изграждането на подкрепяща среда, в която служителите получават реалистични възможности за развитие, е инвестиция с отложен ефект.

В преобладаващата си част – над 55% - екипът на завода на ЛЕОНИ в Плевен, където се произвеждат кабелни системи в автомобилостроенето, е дамски. Тази пропорция е устойчива пета година, откакто германската група оперира в страната.  Изводът е очевиден. Необходимо е да се развива среда, която да отговаря на търсенето на хора, не обратното.  Когато обявата за работа твърди, че е адресирана към мъже и жени, позицията наистина трябва да означава точно това: че при равни други условия и едните, и другите гарантирано биха се справили с изискванията.

Професионална среда, където усилията и качествата дават възможност за устойчиво развитие,  изисква ресурс и от двете страни: работодател и служител. Работодателят – с осигуряването на бизнес модел, който се нуждае от достатъчно широк диапазон професионални и меки умения, и служители, готови да ги предложат.

На лов за универсални качества

При предварителното конструиране на подходящия профил е важно да се откроят онези най-малко типични по полов признак социални и поведенчески предимства, от които в най-голяма степен ще зависи функционалността на бъдещия колега. Умения като планиране, стиковане, мултитаскинг, вземане на решения и работа в екип могат да дадат достатъчния минимум неутрална основа, заради която да преценим, че кандидатът си струва.

Правилото на трите силни черти

Талантът и потенциалът са качествено различни категории. Талантливият анализатор например не е по предполагане и упорит, амбициозен и гъвкав. Открояването на поне три индивидуални черти с пряка добавена стойност за професионалното развитие в конкретен профил ще позволи адекватното им надграждане и приложение в работата.

Видимите възможности

Мит е, че дамите не са склонни да изследват възможностите за професионална реализация толкова активно, колкото мъжете. Важно е да не се подценява ролята на адекватната вътрешнофирмена комуникация, която дава яснота за възможностите пред служителя. Независимо колко отскоро е в компанията.

Програмата LEONI Talent Pool например предлага възможност на оператор да се развие до следващо кариерно равнище – треньор или дори началник на смяна. С успешно преминати стъпки по вътрешен подбор, служителят получава подходяща менторска подкрепа, преди да финализира стъпката към следващото кариерно равнище.

Междинните събеседвания след всеки успешно завършил етап от кариерното развитие дава полезна информация за начина, по който самите служители оценяват вече придобития опит. Ценна информация дава и въпросът към нови колеги как си представят стъпките към успеха в актуалната работна среда.

Почти пет години, откакто е в завода, за Мария, началник на смяна, пътят дотук е извървян през позиции, в които е успяла да усвои необходимата експертиза, така че да се чувства удовлетворена и мотивирана.

Светлана е в завода от 4 години, постепенно придобива опит като Change Management Engineer. Успява да усвои процеса на работа с неотлъчното сътрудничество с български и тунизийски колеги. Поема отговорността за два сложни проекта. Първият път, когато осъзнава, че е добра в работата си, е когато получава признание и доверие от колегите и менторите си, а вторият – когато ѝ предлагат повишение в ръководител на екип. Опитът ѝ сочи: за да си успешен, независимо от пола, ти трябват знания, далновидност и умение да планираш и организираш работата. Христина също ръководи екип – този по логистика. Описва като сериозно предизвикателство решението да смени предишната си работа, която наистина харесвала. За опита си в завода споделя, че това, което я мотивира, е фактът, че не само може да използва пълноценно предишния си опит и знания, но и да уча нови специфични неща. Рецептата на Христина за успешна кариера  включва последователност, фокус върху резултата (независимо от позицията в йерархията), умението да бъдеш отборен играч, адаптивност, силата да се изправяш пред предизвикателства, да не позволяваш рутината да те увлича и не на последно място- доза амбиция.

Категории: Общa темa/Other
Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!