“Знаеш ли какво дишаш?” - ЛОТ-КОНСУЛТ ЕООД е основен партньор в националната информационна кампания по здраве и безопасност за деца

Експертите по безопасна среда от ЛОТ-КОНСУЛТ вземат участие в социалната инициатива за мониторинг на качеството на въздуха в затворени помещения в осем областни града в България

 

ЛОТ-КОНСУЛТ - лидер в областта по безопасност и здраве при работа, застава зад първата за страната социална инициатива за повишаване на  информираността относно рисковете за здравето, които крие лошото качество на въздуха. Кампанията има за цел да подобри средата в класните стаи чрез изследване на параметрите, влияещи на качеството на въздуха в затворени помещения. За мисията се обединяват обществени и образователни организации, институции и представители на бизнеса. 

Защо микроклиматът е важен?

Редица проучвания сочат, че хората прекарват 80% от живота си в затворени помещения. Експертите по безопасност на ЛОТ-КОНСУЛТ дават гласност на проблемите, произтичащи от това. Гъбички, плесени, прах, радон, олово са само някои от опасните вещества, които вдишваме всеки ден. За минимизиране на рисковете и последствията е необходимо системно изследване на химичните и физични фактори на средата, влияеща на качеството на въздуха. Минималните изисквания са измервания на температурата, скоростта на движение и относителната влажност на въздуха в затворените помещения да се правят 2 пъти годишно (в топъл и студен период). Тези измервания се извършват от технически специалисти, като се използва подходяща и калибрирана измервателна апаратура.

Кампанията “Знаеш ли какво дишаш?" - контрол на параметрите в реално време

Националната информационна кампания “Знаеш ли какво дишаш?” цели следене и регулиране на параметрите на микроклимата в реално време. Инженерите от акредитирания Орган за контрол от вида С при ЛОТ-КОНСУЛТ споделят, че едно измерване на въздуха на всеки 6 месеца е често пъти недостатъчно. Това е една моментна картина на физичните параметри на микроклимата, която не е релевантна на конкретна обстановка. Относно химичните качества на въздуха е необходимо да се предприемат допълнителни действия за повишаване на информираността на хората за това как се влошава и как се подобрява качеството на въздуха в затворените помещения.

“Вредите за човешкото здраве от замърсения въздух не бива да бъдат пренебрегвани”

- споделя Мария Титопулу - доктор по социална медицина и експерт по здраве и безопасност за ЛОТ-КОНСУЛТ. Те са предпоставка за обостряне на хронични заболявания и за остри респираторни инфекции. Преминавайки през дихателните пътища, замърсеният въздух достига и до другите органи от човешкото тяло.

Резултатите от първия етап на кампанията:

Кампанията стартира в три училища и една детска градина в Русе. Там безплатно са инсталирани сензори за контрол на въглероден диоксид,  MerryIoT, представени на българския пазар от компанията qnectd - IoT (Internet of things / Интернет на нещата). Концепцията IoT е система от взаимосвързани изчислителни устройства, механични и цифрови машини, обекти, животни или хора, които са снабдени с уникални идентификатори (UID) и могат да прехвърлят данни по мрежа, без да се изисква взаимодействие човек-човек или човек-компютър. 

Основният измерван параметър в училищата е нивото на въглеродния диоксид в класните стаи.

„Нормалното ниво на въглероден диоксид в едно помещение е до 800 PPM. До 1000 - 1200 PPM въздухът е сравнително добър. Резултатите от първите инсталирани сензори показват, че в класните стаи и детските градини често стойностите са в пъти над 1000 PPM.“

– посочи Христо Атанасов, изп. директор на qnectd на пресконференция в прес клуба на БТА в Русе. 

След осредняването на данните след старта на кампанията в Русе се оказва, че нивата на въглероден диоксид са завишени два пъти над приетата нормата, а пиковете показват завишаване между четири и пет пъти. В хода на кампанията ще бъдат инициирани обществени дискусии с участието на родители, учители и експерти, както и ще бъдат предоставени първите стъпки към решението на проблема.

“Постпандемични проучвания показват, че децата в България вече свикват да живеят в затворени пространства, да прекарват свободното си време в тях и да излизат по-рядко навън”,

споделя пред Нова Телевизия Мария Титопулу - доктор по социална медицина и зам. управител на ЛОТ-КОНСУЛТ, един от първите партньори на кампанията.

Нашият апел е да се включат колкото се може повече граждански организации и институции. Искаме да създадем култура в децата. Да знаят защо е важно да обръщат внимание на въздуха, който дишат, да сигнализират на родителите и учителите си при първите признаци на дискомфорт и дихателни смущения. Да създадем култура за по-здравословна среда на живот.“

Кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“ ще инициира дискусии в девет големи областни града в страната – София, Русе, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Видин. Зад кампанията застават и жените от българския съюз на международната женска организация Сороптимист Интернешънъл, които ще участват в срещите в различните градове. В тях ще се включат експерти от Общините, училища в града, местни медии и граждански организации. Ще бъде повдигнат въпроса за мръсния въздух в затворените помещения, в частност - класните стаи. Целта е да се повиши осведомеността,  да се обърне внимание на сериозността на проблема и да се разработи модел за поддържане на чист въздух в училищата. През ноември ще бъде представено обобщение на резултатите.

 

Следващото събитие ще се проведе на 7 февруари в София.

 

Категории: Общa темa/Other
Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!