Прекалено горещо ли е да работим?

 

Експерти съветват как да се справим с високите температури на работното място.

 

Каква е максималната работна температура или кога е твърде горещо за работа - няма конкретно посочени параметри, защото те са различни за типичната работна среда (в офис, на открито, вкъщи). 

Работодателите трябва да се придържат към закона за здравословни и безопасни условия на труд и да отстранят всяка възможност за подлагане работниците си на риск от прегряване.

 

През 21-ви век се наблюдава изключително повишаване на температурата. Ако сегашната траектория се запази, а на лице са всички основания, че това ще се случи, температурите ще бъдат високи и ще продължават да се покачват.

 

Човешкото тяло е чувствителен инструмент. То трябва да поддържа вътрешна температура от 37 и може да понася  малки отклонения от тази температура.            

Високите температури и физическата активност могат да повишат телесната температура и да изложат човека на риск от сериозно увреждане.

През последните години горещината е водеща причина за не малко смъртни случаи. 

 

Повече от една трета от всички смъртни случаи в резултат на горещини в света могат да бъдат приписани на изменението на климата 

 

В световен мащаб последиците от климатичните промени са огромни. По време на исторически горещи вълни - като 1995 г. в Чикаго, 2003 г. в Европа или 2019 г. във Франция - хиляди хора загиват, а много повече остават с тежки и трайни последици за здравето.

Тази година сме свидетели  на гореща вълна в Европа. Тя причини големи горски пожари в Испания, Франция и Гърция и евакуации на повече от 11 000 души, които продължават с днешна дата. Температурата в Испания и Португалия надхвърля 40 градуса, а броят на жертвите е над 280.

 

Как жегите могат да се отразят на нивата на производителност в една компания?

 

Проучвания сочат, че хората са склонни да се чувстват уморени, болни, по-малко продуктивни на работното си място, в резултат на жегите и недоспиването, причинено от високите нощни температури, които не позволяват добър сън. 

Когато у работниците се натрупа умора, те правят повече почивки, допускат повече грешки, губят концентрация лесно, работят по-бавно и следователно има по-висок риск да се наранят. 

 

Американската конференция на правителствените индустриални хигиенисти (ACGIH) определя топлинния стрес като чистото топлинно натоварване, на което може да бъде изложен работникът от комбинирания принос на метаболитна топлина, температура на въздуха, движение на въздуха, влажност, лъчиста енергия и облекло.

 

Топлинният стрес и риска от злополуки, причинени от високите температури, се увеличава в зависимост от работното натоварване

 

Най-засегнатите отрасли са строителството и селското стопанство, тъй като са изложени както на високи нива топлина от околната среда, така и на

нарастващата метаболитна топлина, която е резултат от физическото натоварване. Само по себе си, това води и до сериозни загуби в производителността.  

 

Експертите по безопасност и здраве на ЛОТ-КОНСУЛТ посочват няколко примера за леко, умерено и тежко работно натоварване:

 

Почивка - в седнало положение (тихо или с умерени движения на ръцете)

Лека работа - седене или стоене, за да се управляват машини; извършване на лека работа с ръка (използване на настолен трион); периодично ходене; шофиране

 

Умерена работа - ходене с умерено повдигане и бутане или дърпане; ходене с умерено темпо (почистване в изправено положение)

 

Тежка работа - работа с кирка и лопата, копаене, носене, бутане/дърпане на тежки товари; ходене с бързо темпо (дърводелец, който реже с ръчен трион)

Много тежка работа - много интензивна дейност с бързо до максимално темпо (копаене на пясък с лопата).

 

Високите прагове на топлинно натоварване изисква от работодателите да предприемат превантивни мерки

 

Мерките включват предотвратяване на превишаването на тези прагове, както и да се въведат резонни предпазни мерки. 

 

От опита си експертите на ЛОТ-КОНСУЛТ дават 10 конкретни мерки:

 

1. Осигуряване на задължителни почивки с повишена честота по време на екстремни горещини и значителни натоварвания.

 

2. Осигуряване на достъп до сенчести и други прохладни условия за почивка на служителите.

 

3. Осигуряване на лични предпазни средства, като например облекла с водно и въздушно охлаждане.

 

4. Осигуряване на условия за адекватна хидратация.

 

5. Прилагане планове за аклиматизация към горещините, за безопасна адаптация към горещите условия.

 

6. Редовно наблюдение както на топлинното натоварване на околната среда, така и на метаболитното топлинно натоварване на служителите.

 

7. Осигуряване на медицинско наблюдение на служителите.

 

8. Уведомяване на служителите за опасностите от топлинен стрес.

 

9. Въвеждане на план за предупреждение за горещини, очертаващ процедурите, които трябва да се следват при прогноза за горещи вълни.

 

10. Обучаване на работниците относно рисковете от топлинен стрес и превантивните мерки.

 

За много служители високата температура може да се превърне в голяма пречка на работното място, затова е важно да знаят как да работят безопасно по време на горещините. С оглед повишаването на температурите през летните месеци, работниците трябва да бъдат защитени на работното си място, за да се елиминират възможните неблагоприятни последици от горещините. 

Безопасността и здравето на служителите трябва да е на първо място за работодателите.

  

Категории: Общa темa/Other
Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!