Стресът при работа в студено време може да бъде предотвратен

 

Ниските температури през зимата променят темпа на живот и на работа, улиците се изпразват, а особено сега, в условията на извънредна ситуация, предпазливостта и отговорността за здравето ни е наложителна. На открито обаче продължават на работят редица производствени предприятия, строителни обекти, логистични и транспортни центрове, пожарникари, полицейски и здравни служители. Работата на открито повишава рискът от т.нар. студен стрес. Повишената скорост на вятъра променя начина, по който усещаме температурата на въздуха и тя ни се струва още по- ниска, а това допълнително увеличава риска за работещите на открито.

От изключително значение е работодателите да следят три показателя на микроклимата - температура на въздуха, относителна влажност на въздуха и скорост на движение на въздуха. Това им дава възможност да преценят по-добре риска за служителите и да планират как по-безопасно те да свършат своята работата. Това се отнася особено за новите и неопитни служители, които може да не са свикнали да работят на студено, както и за тези, които се връщат след прекарване известно време далеч от работа (в отпуск или карантина).

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава ежедневно метеорологични, хидроложки, морски и агро- прогнози за страната, Балканите, Европа и Черно море, както и различни специализирани прогнози при поискване. Прогнозите се извеждат на база регулярни измервания и дават информация кога условията на студен вятър достигат критични прагове. Предупреждение за студен вятър се издава, когато температурите на вятъра са опасни за живота. Предупреждение за охлаждане на вятъра се издава, когато температурите на вятъра са потенциално опасни.

 

Какво е студен стрес?

Стресът от студено време е наричан студен стрес и ефектите му могат да варират според различните характеристики на атмосферните условия. В региони, които не са свикнали със сурово зимно време, температурите в близост до нулата се считат за фактори за „студен стрес“. Повишената скорост на вятъра също кара топлината да напуска тялото по-бързо (ефект на вятъра). Влажността или влагата, дори от телесната пот, също улеснява загубата на топлина от тялото. Студеният стрес възниква чрез понижаване на температурата на кожата и води до понижаване вътрешната телесна температура. Когато тялото не е в състояние да се затопли, могат да се появят сериозни заболявания и наранявания, свързани със студа, които да доведат до трайно увреждане на тъканите и дори смърт. Видовете студен стрес включват: измръзване, хипотермия и дехидратация.

Измръзването обикновено засяга пръстите, ръцете, стъпалата, ушите и носа. Специалистите посочват повърхностно измръзване (белезите са: поява на бели, восъчни или сиво-жълти петна, кожата е студена, изтръпнала и твърда) и дълбоко измръзване (белезите са: восъчна, бледа, твърда кожа, могат да се и появят мехури).

И двата случая е важно пострадалият да бъде преместен на закрито възможно най-бързо и се потърси медицинска помощ. Ако наблизо няма такава е важно измръзналата част да бъде поставена в топла, но не гореща вода (39°C – 41°C) за 20-40 мин. Абсолютно противопоказно е да се търка пострадалия с ръце, със сняг или да бъде излаган на огън. Не се препоръчва и измръзналата част да се потапя  в студена вода.

Неконтролируемото треперене придружено с явна промяна в психичното състояние може да е белег на хипотермия. Ако случаят е тежък, мускулите може да са твърди, кожата тъмна и подпухнала, нередовни сърдечни и дихателни честоти и/или безсъзнание. И в този случай първото, което е необходимо да се направи е да се потърси медицинска помощ. Докато тя се отзове е важно да поставим пострадалия в хоризонтална позиция, да сменим мокрите дрехи със сухи като използваме одеяла, възглавници, кърпи или вестници, за да изолират студа. Добре да осигурим топла подсладена напитка, но категорично да се избягват кафе и алкохол.

Това са и мерките при признаци на дехидратация, чиито основни белези за появата на слабост, световъртеж, умора и пресъхване на устата. Експертите по здраве и безопасност от ЛОТ-КОНСУЛТ препоръчват носене на водоустойчиви или водонепромокаеми дрехи. При работа на открито в студено време е важно да се работи в екип, за да се осигури взаимна безопасност. На редовни интервали е добре да се влиза на закрито, за почивка и стопляне.

Още със започването на студеното време компании, чиято дейност изисква работа на открито е важно да се консултират с експерт по здраве и безопасност, за да бъде разработен график за работа (препоръчително на смени), да бъдат отчетени рисковете (температура на въздуха, относителна влажност на въздуха и скорост на движение на въздуха) и да бъдат предоставени препоръки за  планирането на работните почивки и прекратяването на извънредната работа.

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!