Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България

В България все по-малко се наблюдава полагане на труд без трудов договор. Делът на недекларирания труд в България е 15,9% при 17% средно за ЕС. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие"  д-р Мария Титопулу, заместник-управител на ЛОТ-КОНСУЛТ, като цитира данни на Международната организация на труда. По думите й страната ни изпреварва в класацията Румъния и Полша.

 

Тя обаче съобщи, че с 400 млн. лева годишно се ощетява държавата от укрити данъци и такси от сивата икономика, но посочи, че има подобрение в България покрай прилагането на добри европейски практики, проекти и дейности.   

"Въпреки това все още има случаи, при които полаганият труд не отговоря на условията в трудовия договор - например се работи на пълен работен ден, когато договорът е за половин и се полага извънреден труд, който не се заплаща", коментира Мария Титопулу.

"Хората стават изобретателни, най-вече по време на криза", смята консултантът, но допусна, че работодателите допускат грешки и от незнание на трудово-правното законодателство.

Тя посочи, че проблемът с нерегламентирания труд се наблюдава най-често при младите, тъй като нямат опит и не са запознати със своите права, и при неквалифицираните работещи, тъй като работят в сектори като хотелиерство и земеделие, където подобни практики са по-широко застъпени.

Мария Титопулу съветва работодателите да знаят своите права и отговорности. „Да не е водещ при тях рискът – да се страхуват от глоби и наказания, а да виждат реалните ползи от това да работят на светло, защото те пряко влияят върху техния имидж, върху положението им на пазара и името им сред работещите, които предпочитат да се трудят при коректни работодатели“, обясни тя.

Експертът обърна внимание на ролята на средното образование като изключително важно, защото според нея това е времето, в което трябва да се наблегне на базови знания за това какво младите да очакват от пазара на труда и как да познават и защитават правата си.

Според нея има нужда от обучение, а не инструктаж при започване на работа, което да е свързано със здравето, както и при запознаване с фирмени документи, например.

Д-р Титопулу е категорична, че българското законодателство не е подготвено да отговори на новата реалност и все още се очакват действия в тази посока. Тя напомни, че работодателят, например, е длъжен да прави профилактични прегледи на служителите по наредба от 1986 г.

Каква е ролята на консултантите при трудово-правните отношения? По-лесно ли се извършват трудови измами при дистанционната работа заради коронавируса? Как се управляват системите, за да отговорят на стандарта на трудовата среда? Как работодателите изпълняват задълженията си? Кои са предизвикателствата пред консултантите по трудово законодателство?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria. 
https://www.bloombergtv.bg/a/17-v-razvitie/82762-polaganeto-na-nereglamentiran-trud-namalyava-u-nas

Остави коментар

Коментари (0)

    Тази статия все още няма коментари. Бъдете първи и дайте своето мнение!